Aronia Czarnoowocowa - Nero

Królowa przeciwutleniaczy. Jagoda, która
pomaga w walce z chorobami cywilizacyjnymi

Czarne jarzębiny - jak one działają i dlaczego antyoksydanty zawarte w aronii powodują cud? Produkcja dżemu ...

Polski dubbing, aby zobaczyć pracę. Zapis Tekst można znaleźć poniżej wideo.
Przykro nam ...

 

 

Jagody aronii w Niemczech rozpoczęły swoją zwycięską kampanię. Zgodnie z ogólnym przeświadczeniem jest to prawdziwa roślina cud. Ale co ta roślina może zrobić?

Jagody aronii działają profilaktycznie przeciwko chorobom takim jak choroby sercowo-naczyniowe, choroba Alzheimera, rak i zaburzenia widzenia.

Zespół badawczy z Uniwersytetu Warszawskiego zastosował aronię w leczeniu pacjentów, którzy mieli atak serca. Aronia zmniejsza stany zapalne i zapobiega zwapnieniu tętnic wieńcowych.

Jagody zawierają ogromne ilości witamin i składników mineralnych oraz mają wyjątkowo dobre zdolności do wychwytywania wolnych rodników. Wolne rodniki w naszym organizmie tworzą się regularnie, na przykład podczas wysiłku fizycznego. Organizm toleruje je całkiem dobrze. Problem pojawia się, gdy dostarcza się je w dużej ilości ze środowiska zewnętrznego. Źródłem takich rodników jest dym, promieniowanie UV narkotyki i zanieczyszczone środowisko.

Wolne rodniki są przyczyną wielu chorób i znacznego przyspieszenia procesu starzenia.

Ale dlaczego?

Atomy i cząsteczki składają się z parzystej liczby elektronów każda. Jednak wolnym rodnikom brakuje jednego elektronu. Zatem gdzieś trzeba ukraść jeden elektron i to jest szkodliwe dla organizmu.

Przeciwutleniacze, takie jak antocyjany są w stanie zneutralizować te wolne rodniki. Jagody aronii zawierają ogromną ilość antocyjanów. Te antocyjany wpływają również na purpurowo czerwony kolor owoców, które zawiera pięć razy większe ilości tych substancji niż jagody.

Pan Grosman z miasta Schwarmstedt uprawia i przetwarza aronię. Świeżo zebrane owoce aronii nie smakują zbyt dobrze, ale są one łatwe w przetworzeniu i łatwo jest wykonać  z nich na przykład galaretki.

Sok z aronii najpierw musi uzyskać odpowiednią konsystencję. Należy dodać dużo cukru. Sok aronii jest raczej gorzki. Teraz należy go zagotować. Uważaj na ubrania. Jakiś czas temu aronia stosowana była również do barwienia tekstyliów. Po koncentracji sok jeszcze gorący należy rozlać do butelek konserwujących. Po ostygnięciu wszystko jest gotowe.

Większość składników aktywnych jest zachowana.

Aronia jest bardzo zdrowa, ponieważ owoce zawierają duże ilości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

 

 





Zdielic

Oferowane sadzonki hodujemy i magazynujemy w idealnych warunkach. Terminy, kiedy można sadzić rośliny:

sty lut mar kwi maj cze lip sie wrz paź lis gru
     

Oświadczenie: Podane wartości przyrostu są ważne tylko przy zachowaniu technologii uprawy i przy potrzebnej ilości substancji odżywczych, wody i słońca. Przy bardzo słabej glebie lub sadzeniu roślin w nieodpowiednim miejscu (np. w cieniu) przyrost może być wolniejszy niż podane przez nas wartości.

Wyjaśnienie:
Chociaż jagody aronii zawierają wiele substancji dobrze wpływających na zdrowie i w niektórych krajach należą do grona roślin leczniczych, samo spożywanie owoców i produktów z nich pochodzących nie gwarantuje zachowania dobrego zdrowia.
Jagody aronii nie są panaceum i nie mogą zastąpić lekarstw.
Spożywanie aronii nie wystarczy do zapobiegnięcia przed chorobami, ale ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i ogólny stan zdrowia.