Aronia Czarnoowocowa - Nero

Królowa przeciwutleniaczy. Jagoda, która
pomaga w walce z chorobami cywilizacyjnymi

Aronia skarb, zalecamy ze względu korzystne efekty diet

Polski dubbing, aby zobaczyć pracę. Zapis Tekst można znaleźć poniżej wideo.
Przykro nam ...

 

W parkach i ogrodach krzew z jasnymi czerwonymi liśćmi dobrze by wyglądał.

Ale dziś niewiele osób go zna.

Jest to roślina, którą już doktor nauk botanicznych Rosjanin Mičurin określił jako bardzo mile widzianą.

Krzew jest tak bardzo wytrzymały, że może być uprawiany nawet  na Syberii. Doktor Mičurin przeprowadził na rosnącej aronii szereg testów.

Aronia w Europie Wschodniej pochodziła z ZSRR i po przewrocie pojawiły się naciski, aby zrezygnować z upraw.

Dziś jednak znów można znaleźć na półkach sklepowych kilka produktów z  aronii, takich jak dżemy, galaretki, a zwłaszcza sok, który jest zalecany przez lekarzy.

Taki mały, ale niezwykle skuteczny. Czysta multiwitamina jest bogatym źródłem minerałów.

W Dreźnie nad Łabą rozciąga się jedno z niewielu niemieckich pól aronii, gdzie roślina ta jest uprawiana na 38 hektarach.

Zbiór rozpoczyna się, gdy jagody ciemnieją na kolor fioletowy.

Z aronii Niemcy nie robią dżemu lub soku. Tysiące turystów jeżdżąc na rowerze nie wie, jakie to krzewy są uprawiane na tych polach .

Skórka  owocu jest bardziej gorzka niż sok - ale za to posiada ekstra jakość, a jej spożywanie przynosi lepsze efekty. Oczywiście, jest to również kwestia smaku.

Dr Thorsten inżynier Uniwersytet Humboldta w Rocksch z Berlina przybył, aby sprawdzić  zbiory w roku 2008.

To, co widziano w tamtym roku, stało się po raz pierwszy. Zbiory były niezwykle bogate. Na krzakach, widziano tak wiele owoców, że gałęzie ledwo mogły je utrzymać.

I jagody były wręcz słodkie.

Doktor był bardzo zadowolony, że to bogate zbiory związane były z wysoką jakością.

Krzewy są odporne na mróz i suszę. Aronia nie wymaga praktycznie żadnej ochrony chemicznej, przed szkodnikami lub chorobami, które mogłyby zagrozić krzakom. Owoce są również wysoce oporne na gnicie i inne choroby. Nawet, jeśli spadną na ziemię, bardzo długo pozostają zdrowe.

Ta wyjątkowa trwałość może być wykorzystywana do leczenia ran.
Kilka lat temu, tej jagody nikt nie chciał spożywać. Chciałem zniszczyć sad. Dziś jednak, coraz więcej lekarzy i ekspertów żywieniowych zainteresowanych jest aronią i jej bardzo zdrowymi owocami.

Uprawiający współpracuje z instytucjami badawczymi  w Poczdamie, Karsruhe i Brunszwiku. Firma dostarcza do tych instytucji podstawowy surowiec w postaci soku.

Tylko część owoców jest prasowana od razu, reszta pochodzi z zamrażarki.

Wstępne badania mrożonych jagód wykazały ułatwienie uzyskanie aktywnych składników aronii, jak proantocyjanidyn.

Tutaj czystą substancję, uzyskaliśmy z owoców aronii po długotrwałym leżakowaniu.

Koncentrat z instytutu badawczego w Poczdamie jest wytwarzany w hermetycznym środowisku, w temperaturze ciała ludzkiego, przy udziale enzymów ludzkich.

Na podstawie aktualnych wyników, wiemy, że proanthocyanidin jest skutecznym naturalnym antybiotykiem.

Po lewej stronie próbka z koncentratem z aronii a po prawej stronie bez niego.

Pracujemy nad tym, aby dowiedzieć się, jakie bakterie mogą przekształcić lub zniszczyć substancje czynną z aronii. Szukamy również substancji, uniemożliwiających reprodukcję aronii. Mamy nadzieję, że uda się uzyskać odpowiedź na pytanie, w jakim stopniu skoncentrowane preparaty aronii są skuteczne w zapobieganiu rakowi.

Dzięki składnikom czynnym - głównie przeciwutleniaczom - aronia jest doskonała w zapobieganiu  różnym chorobom. Przeciwutleniacze pozwalają wyeliminować negatywny wpływ wolnych rodników.

Przeciwutleniacze przechwytują niesparowane elektrony z wolnych rodników, a tym samym zapobiegają, aby dążyły one do uzupełnienia elektronów bezpośrednio błony komórkowej, tworząc w niej dziurę - co z kolei powoduje chorobę.

Aktywne związki tych małych terrorystów są zatrzymywane przez aronie. Zostało to potwierdzone przez zespół Instytutu Badawczego w Berlinie Adlershof.

Za pomocą specjalnej funkcji spektroskopowej i zbadano efekt działania różnych owoców w przechwytywaniu tych rodników. Według badań, najbardziej skuteczne były owoce aronii.

Porównując wpływ substancji zawartych w owocach, okazuje się, że jeden gram koncentratu ze skórki aronii jest tak skuteczny, jak sok z jedenastu cytryn. Wynik ten jest powodem do niepokoju, skórki aronii - które w rzeczywistości odpadem  po wyciskaniu  soku - tworzą skoncentrowany suplement diety.

Przez mieszanie cukru z winogron i wyciąg z karczocha daje ziemniaków jeszcze większy efekt.

Przepis na przygotowanie tego proszku jest zdefiniowany. Proszek obniża ciśnienie krwi, stabilizuje naczynia krwionośne i zmniejsza stany zapalne. Prawdopodobnie dlatego, ogrodnictwo odnotowało rekordowy roczny wzrost zapotrzebowania na sadzonki aronii. Powoli rozprzestrzenia się przekaz, iż ten krzew i jego owoce są fabryką zdrowia. Trzeba zaczekać ledwie trzy lata, aż pierwsze jagody dojrzeją ze świeżo posadzonych sadzonek.






Zdielic

Oferowane sadzonki hodujemy i magazynujemy w idealnych warunkach. Terminy, kiedy można sadzić rośliny:

sty lut mar kwi maj cze lip sie wrz paź lis gru
     

Oświadczenie: Podane wartości przyrostu są ważne tylko przy zachowaniu technologii uprawy i przy potrzebnej ilości substancji odżywczych, wody i słońca. Przy bardzo słabej glebie lub sadzeniu roślin w nieodpowiednim miejscu (np. w cieniu) przyrost może być wolniejszy niż podane przez nas wartości.

Wyjaśnienie:
Chociaż jagody aronii zawierają wiele substancji dobrze wpływających na zdrowie i w niektórych krajach należą do grona roślin leczniczych, samo spożywanie owoców i produktów z nich pochodzących nie gwarantuje zachowania dobrego zdrowia.
Jagody aronii nie są panaceum i nie mogą zastąpić lekarstw.
Spożywanie aronii nie wystarczy do zapobiegnięcia przed chorobami, ale ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy i ogólny stan zdrowia.